Silah Forum - Tabanca Tüfek Av Silahı forumu Ana Sayfa
  SSS SSS  Forumu Ara   Takvim   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Balistik inceleme ve Nano teknolojisi

Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  <12
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
VOLER Açılır Kutu Gör
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 15
  Alıntı VOLER Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 01-Subat-2010 Saat 12:09

İgne yuvası önünün , fırlatıcı ve çıkarıcının , fişek yatağının işaretlenmesi .... 

Bu özellikler gercekten çok ilginç ; ancak elinde bu tür ithal bir silahı bulunan bir insan kötü niyetle silahını bir faili meçhul olayda kullanmak istese böyle bir girişimde bulunmadan önce bu işaretli yerleri tesviye etse balistiği yanıltamazmı? Bulunan boş kovanlarda mermi çekirdeklerinde fabrikasyon işaretler bulunamayınca o şahısın silahından atıldığını kim nasıl anlayabilir?

Yukarı Dön
gokmen Açılır Kutu Gör
Yönetici Grubu
Yönetici Grubu
Simge

Gönderilenler: 2101
  Alıntı gokmen Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 01-Subat-2010 Saat 12:38
Orjinalini yazan: STONE FACE

İgne yuvası önünün , fırlatıcı ve çıkarıcının , fişek yatağının işaretlenmesi .... 

Bu özellikler gercekten çok ilginç ; ancak elinde bu tür ithal bir silahı bulunan bir insan kötü niyetle silahını bir faili meçhul olayda kullanmak istese böyle bir girişimde bulunmadan önce bu işaretli yerleri tesviye etse balistiği yanıltamazmı? Bulunan boş kovanlarda mermi çekirdeklerinde fabrikasyon işaretler bulunamayınca o şahısın silahından atıldığını kim nasıl anlayabilir?

Sayın STONE FACE ; Birinci amaç kayıt altına almak . İkinci amaç kayıt altına alınmış ürünler ile suç işlenmesini önlemek veya kayıt altına alınmış ürünlerin başka hangi olaylarda kullanıldığın tespit etmektir. Zaten kayıt dışı silahlanma ilgimizi çekmediğinden , kayıt dışı silahlanmış insanların ne yaptığıda bizi pek ilgilendirmemektedir. Zaten kayıt dışı silahlanmış insanların da bu konular ilgisini çekmemektedir.

Karşılaştırma yapabilmek için  kovan + atılmış çekirdek örneği ve suç aleti vasfını taşılan bir ateşli silahın mevcut olması gerekmektedir. Bir ateşli silahın balistik incelemesi veya çekirdeğin hangi silahtan atıldığının tespiti için fabrikasyon olarak işaretlemeye gerek yoktur. Önemli olar karşılaştırma yapabilecek kadar veriye sahip olmak veya elde etmektir.

Yeni yapılan yasal düzenleme ile ; Türkiyede seri numarası , markası ve çapı  haricinde hiç bir kaydı bulunmayan 1.500.000 den fazla silahın balistik incelemesi  yapılacak ve kayıt altına alınacaktır. Balistik kayıtları da beş yılda bir düzenli olarak yenilenecektir. Bu esna da kullanmaya ( yıpranmaya ) bağlı değişiklikler ortaya çıktığı gibi , izinsiz yapılan değişiklikler ve müdahalelerde ortaya çıkacaktır.

Ve sayın millet vekilimizin  ''' Ateşli silahlar ile işlenen suçların %30 luk kısmının ruhsatlı silahlarla işlendiği '' veya  işlenmediğine dair iddiası ile ilgili ,  gerçekler ortaya çıkacaktır. Ortaya bir iddia atıp bizleri töhmet altında bırakmak değil , iddiayı ispat etmek önemlidir.

Düzenleyen avgokmen38 - 01-Subat-2010 Saat 15:50
Yukarı Dön
nuvit Açılır Kutu Gör
Kidemli Üye
Kidemli Üye

Gönderilenler: 240
  Alıntı nuvit Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 02-Subat-2010 Saat 15:07

Sayın AvGökmen38,

Poligonda atıp orada bırakmış veyahut kayıbettiğimiz kovanlar, bazı kötü niyetli kişilerce adli olay mahallerine kasden serpiştirilirse acaba başımıza neler gelebilir.?
Saygılar,
Nüvit
Yukarı Dön
gokmen Açılır Kutu Gör
Yönetici Grubu
Yönetici Grubu
Simge

Alıntı gokmen Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 02-Subat-2010 Saat 17:38
Orjinalini yazan: nuvit

Sayın AvGökmen38,

Poligonda atıp orada bırakmış veyahut kayıbettiğimiz kovanlar, bazı kötü niyetli kişilerce adli olay mahallerine kasden serpiştirilirse acaba başımıza neler gelebilir.?
Saygılar,
Nüvit

Sayın Nuvit ; Her ne kadar Hukuk fakultesinde Adlı Tıp dersi görmüş , hemde seçimlik ders olarak Kriminoloji dersi almış olsamda ; bu ve benzeri durumlar bir uzman olduğumu veya bu işi çok iyi bildiğimi göstermez. Enaniyet yapmak veya bildiğimden fazla bilgiye sahipmişim intibası uyandırmak  istemem. ( Ders notu ile geçtim , derse hiç girmedim )

Bahsettiğiniz konu olmayacak veya yapılmayacak  bir şey değildir. Ancak adli tıp ve kriminoloji bilimlerinide yabana atmamak gereklidir. Nedenine gelince ; kovan yere düşünce veya çekirdek bir yere çarpıp deforme olanca ; tabancaya ait özelliklerin haricinde , düştüğü veya çarptığı yerin  belirlenmesine ( özellikle doku , toz , toprak , boya vs artıkları ) yarayacak özellikleride taşıması muhtemeldir.

Bunun naricinde ; çekirdek veya kovanın ateşli bir silahtan ne zaman atıldığına dair , koku , barut artıkları , tortu , yağ , oksitlenme gibi kendisine  zaman ve mağruz kaldığı dış etkenlerinde belirlenebilineceğide unutulmamaladır.

Kovan üzerinde deforme olmuş da olsa ;  parmak izi veya izleri emaresi bulunma ihtimalide yok değildir. Ancak parmak izinin , dış etken ve yüzeye bağlı olarak yapısal bütünlüğünü koruma sürecide farklı farklıdır. Yüksek ateş , sürtünme , nem , toz  , ıslak yüzey gibi etkenler  parmak izi alınmasını zorlaştırabilir.

Hal böyle iken ; olay yerinde bulunmuş boş bir kovan veya kovanlar ; ruhsatlı bir silah kulalnıcısına ait olupta , ruhsatlı silah kullanıcısını zor bir durumda bırakmak amacı ile başka bir yerden alınarak , muhafaza edilip , suç mahali veya suç isnat edilen mahale bırakıldığında  kovan veya çekirdeğin eski veya yeni atılmış olduğunun  veya başka bir yerde atılıp daha sonradan olay mahaline konulduğunun  tespiti zor olmasa gerek.

Ancak ; olay yeri  inceleme  , delil örneklerinin sıhatli bir şekilde toplanması ise en büyük problemdir. Sonuç masumiyeti ispatlasada , uzun süre insanı töhmet altında bırakacağı kesin.

Yanlış incelem , yanlış tespit , yanlış karar vermeye yol açar. sonuçta mağsum bir insana işlemediği bir suç nedeni ile ceza verilmiş olur.

Saygılarımla   
Yukarı Dön
btyılmaz Açılır Kutu Gör
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Gönderilenler: 100
  Alıntı btyılmaz Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 03-Subat-2010 Saat 18:26
Sayın Gökmen yine kendinize yakışır bir çalışma yapmışsınız. Teşekkür ederim. Ancak ben silahlardaki bu özelliklerin kötü amaçlar için kullanılabileceğini düşünüyorum. Tüm dünyaya kaçak silah satan silah fabrikalarının ikiz iğne yapmayacağına dair bir garantiyi kimse veremez. Bununda çok kötü sonuçlar doğuracağı kesindir.
Asalet; Boyda değil,soyda
İncelik; Belde değil,dilde
Doğruluk;sözde değil özde
Güzellik;yüzde değil, yürekte olur...
Yukarı Dön
gokmen Açılır Kutu Gör
Yönetici Grubu
Yönetici Grubu
Simge

Alıntı gokmen Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 03-Subat-2010 Saat 20:27
Orjinalini yazan: btyılmaz

Sayın Gökmen yine kendinize yakışır bir çalışma yapmışsınız. Teşekkür ederim. Ancak ben silahlardaki bu özelliklerin kötü amaçlar için kullanılabileceğini düşünüyorum. Tüm dünyaya kaçak silah satan silah fabrikalarının ikiz iğne yapmayacağına dair bir garantiyi kimse veremez. Bununda çok kötü sonuçlar doğuracağı kesindir.

İtiraf ediyorum ; yerni forum sayfamızın açılmasını beklediğimden , şu andaki forum sayfamıza pek fazla konu açmadım. Bu sayfadan ise sadece gerekli konuları taşıyacağız.

İkiz iğne ; iğnenin üzerine ayın seri numarasını iki defa bassalar dahi , bir silahın balistik özelliklerini ikinci bir silaha asla kopyalayamazlar. Günümüz teknojisi ile böyle bir şey imkansız.
Yukarı Dön
safakcakir Açılır Kutu Gör
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Gönderilenler: 11
  Alıntı safakcakir Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 04-Subat-2010 Saat 15:17
güzel tebrikler
GAYE VATANSA GERİSİ TEFERRUATTIR...
Yukarı Dön
btyılmaz Açılır Kutu Gör
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Gönderilenler: 100
  Alıntı btyılmaz Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 08-Subat-2010 Saat 18:37
Evet haklısınız. Hızlı düşündüm büyük resmi kaçırdım. Teşekkürler.
Asalet; Boyda değil,soyda
İncelik; Belde değil,dilde
Doğruluk;sözde değil özde
Güzellik;yüzde değil, yürekte olur...
Yukarı Dön
hkn77 Açılır Kutu Gör
Yeni Üye
Yeni Üye

Gönderilenler: 4
  Alıntı hkn77 Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09-Subat-2010 Saat 05:38
gerçekten ilginç bu balistik konusunun nasıl oldugunu yeni öğrendim. bilgileriniz için teşekkür ediyorum. ancak sormak istediğim bu iğneye işlenen numaralar bütün silahlarda mevcut mu? yani kullandığımız ruhsatlı silahlarda da bu durum mevcut mudur?

HAKAN ERDEN
Yukarı Dön
gokmen Açılır Kutu Gör
Yönetici Grubu
Yönetici Grubu
Simge

Alıntı gokmen Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09-Subat-2010 Saat 14:45
Orjinalini yazan: hkn77

gerçekten ilginç bu balistik konusunun nasıl oldugunu yeni öğrendim. bilgileriniz için teşekkür ediyorum. ancak sormak istediğim bu iğneye işlenen numaralar bütün silahlarda mevcut mu? yani kullandığımız ruhsatlı silahlarda da bu durum mevcut mudur?

HAKAN ERDEN

Balistik iz bütün silahlarda mevcuttur. Ancak balistik özelliğe haiz parçaları seri numara yazılması veya nano teknolojisi ile işaretleme sistemi , ABD den ithal edilen bazı markalardaki tabancalarda mevcuttur. Glock , HK , Sig Sauer gibi . Ancak bu marka tabancalarında bazı modellerinde mevcuttur
Yukarı Dön
gokmen Açılır Kutu Gör
Yönetici Grubu
Yönetici Grubu
Simge

Alıntı gokmen Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 18-Haziran-2010 Saat 12:28

Konu içerisindeki resimler , ilgili linklerin iptal olunması nedeni ile görünmemeye başlamış olup , resim güncellemeleri yeniden yapılmıştır.  Saygılar.  

Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  <12

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bu Sayfa 0.156 Saniyede Yüklendi.