Semehtasyon ;
Namı diger yüzey sertleştirme ..... Daha bu teknoloji memleketimize gelmemiş olsada ;
Dış yüzeydeki çürümeleri taşlama ile gidermeye çalışan ustalarımız ( ithal silahdan bahsediyorum ) metal yüzeyi taşladıkça çeliğin dala dalga renk cümbüşü ( çelik tonları ) yaşamasını iyi kromlandığından kaynaklandığın düşünüyor olsalarda , aslında yüzey sertleştirme ( karbon emdirme ) işleminden kaynaklanan bir durum söz konusudur. Isıl işlemden ( çeliğin ısı ile sertleştirilemsinden ) biraz farklıdır.
Çeliğin türü , emdirilecek karbon miktarı , verilmek istenilen sertlik , sertleştirilecek yüzey kalınlığı ( sertleştirme kalınlığı ) süre hesabının göz kararı olmadığı ortadadır.
Daha sonra pürüz giderme ve yüzey düzleme işlemi başlar. Bu işlemler bittikten sonra ise boyama işlemi başlar. Genelde Krom kaplama haricindeki boyalar yapılır. Statik , sürme , meneviş, mangan fosfat , çinko fosfat vs vs .....
Yeni üretim ithal silahların çoğunluğunda da 1 Usd boyadan , 1 Usd tesfiyeden kar edeceğim diye bu işler yapılmadan , pürüz giderici statik boya ( dolduruculuğu fazla ) atılmaktadır. Ancak ne hikmettir ki çin malı ( satik boyanın ham maddesi ise organik madde artığı ve bir kaç kimyasaldır ) ....... Yerli üretici ile aynı boya kullanılmasına rağmen dayanım neden daha fazladır.
Naylonada krom yapılır...... Biraz iletken boya biraz sertleştirici .... İyi bir astar . Krom veya nikel üzerini kaplar . Ama ne kadar dayanır....
Fakat kromlama isebaşlı başına bir derttir. Çünkü en ufak hatayı affetmez. Hemen belli eder. Tesfiye , yüzey düzleme ( prüz giderme ) parlatma veya vernikleme tamamen bir beladır.
Ortala 20x20 ebatındaki bir metal malzemeyi krom kaplamak için kullanılacak anat+katod+ asit karışımı + akım maliyeti hesabından sonra , istenilen renk , kalınlık ayarının yapılması ise ayrı bir derttir. Keşke herseş asit havuzuna bakır tele asıp atmayla bitse veya içinizden ona kadar sayıp hemen çıkartmakla bitse .....
Aşağıdaki malzemenin tutuculuğu ise ayrı bir problem . Tutuculuk karbon miktarına bağlı . Ancak karbon miktarı artıkça torna tezgahında işlemekte bir problem .... Zaten Tezgaha önem veren mi var. İki Mazak koymak üretim için yetiyor mu ?
Temizlik malzemeleri ise ( yağ , köpük vs ) zaten asit karışımı olunca , yumşak malzemeye sert krom atılsa ne olur , atılmasa ne olur . Tabi birde atış sonrası gaz kaçağı ve ısı dağılımı var ....
İşte mesele bu ;
Yerli silah olsa ne yazar olmasa ne ?
İthal silah olsa ne yazar olmase ne ?
Yazar edebi ile yazsa , bilen problemi cevaplasa.....
Bilen forum olmasa ne yazar ?
( Benim gibi yerinde sayacağına , bir kenara çekilir lirik BHP şiirleri yazar. ardınada sorar kime faydam var ? )
Düzenleyen avgokmen38 - 03-Mayis-2010 Saat 23:11