• “Kayıtlar kısa süre sonra kapanıyor! Hemen silahforum.com’a ücretsiz üye olun, sorularınızı paylaşın ve topluluğumuzla bilgi alışverişine katılın. Unutmayın, bir süre sonra sadece referanslı üyelik alımları yapılacaktır.”
www-silahdunyasi-com-1

Av Tüfeği Seçimi: Sistem, Marka ve Tecrübe Üzerine

Ahmet Arif

m4tactic
Moderatör
Web sitesi
www.emkaav.com
Selamlar,

Uzun süredir hem sahada hem de burada forumda aktif olan biri olarak, ilk kez tüfek alacak ya da sistem değişikliği düşünen arkadaşlara kendi gözlemlerimi paylaşmak istedim.

Öncelikle şunu belirteyim: Artık sadece "güzel dursun" diye tüfek alma devri bitti. Avda kullanacağınız tüfek; denge, sistem, güvenlik ve fişek uyumu gibi birçok faktörü kapsamalı.

Kendi deneyimlerime göre dikkat edilmesi gereken bazı noktalar:

• Yarı otomatik mi yoksa pompalı mı? Pompalı sistemler biraz daha dayanıklı ama özellikle kuş avlarında seri atış gerekiyorsa yarı otomatik avantajlı.
  • Fişek yatağı genellikle 76 mm ama bazı tüfeklerde magnum fişekler iyi performans göstermiyor, mutlaka test edin.
  • Tetik hassasiyeti de hafife alınmasın. Özellikle süperpoze tüfeklerde çift tetik mi tek tetik mi kişisel zevke göre fark yaratıyor.
  • Marka ve servis ağı: Yerli markaların çoğu artık çok kaliteli ama servis/yedek parça desteğine de dikkat edilmeli.
Bu aralar farklı markaları ve sistemleri karşılaştırmak için birkaç sitede gezindim. Özellikle filtreleme sistemi düzgün olan ve hem yerli hem ithal modelleri gösteren bir site denk geldi:
Burada Huğlu, Derya, Typhoon, Ata Arms gibi modelleri sistemlerine göre karşılaştırabiliyorsunuz. Fiyatlar da diğer yerlere göre fena değil gibi geldi bana.

Siz hangi sistemleri tercih ediyorsunuz?
Özellikle hava koşullarında dayanıklılık ya da yüksek gramajlı fişek uyumu açısından tavsiye ettiğiniz model var mı?

Bir de yeni çıkan Retay Gordion ya da Derya MK12 gibi modelleri deneyen var mı aramızda?